VORES TERRASSEVALG & ILVA FAVORITTER

OM DET STORE MURSTENS-VALG

Når du har godkendt din plantegning – og ja, måske endda før, så bliver du bedt om at vælge mursten. Der kan nemlig være enormt lang leveringstid på mursten, og det ville være ærgerligt at skulle vælge om i sidste øjeblik, fordi stenen ikke kan nå hjem. Jeg har forsøgt at samle lidt af vores erfaringer til dig her.

 

Byggefirmaet har helt sikkert nogle samarbejdspartnere de anbefaler, men undersøg alle leverandørerne alligevel. Hvis du falder for en sten fra en anden leverandør, så kan det ikke skade at spørge, om valget kan ændres. Og vær så først opmærksom på prisen. Der er ganske sikkert afsat et max beløb pr. mursten. Du kan sagtens finde sten der er dyrere, men sørg for at lave regnestykket. Det kan blive en ekstra omkostning på mange tusinde kroner, hvis du forelsker dig i en mursten i en for høj prisklasse.

 

Tre af de store leverandører af mursten er Strøjer Tegl, Randers Tegl og Egernsund tegl .

 

HVILKEN FARVE SKAL VORES HUS HAVE?

Når du vælger mursten skal du overveje, hvilket udtryk dit hus skal have, og om du synes at huset får det look, som du drømmer om. Vælger du en mørk mursten, vil dit hus syne mørkere i vinterhalvåret, og kan måske kræve en del mere udendørs belysning. Til gengæld er der en god kontrast til naturen, og der er noget dybde og unikt i at vælge mørke mursten.

Venstre: 3.4.78 Black Beauty fra Egernsund Tegl

Midten: B541 Nova fra Strøjer Tegl

Højre: RT475 Prima Bari, Randers Tegl

 

Mange vælger en lysere udgave i fx grålig eller beige/gule nuancer. Her får man et hus, som er lidt mere tidsløst og som er lyst og venligt hele året rundt. Vælger man lyse nuancer kræver det lidt mere af omgivelserne (facadebeklædning på carport, hegn i haven, fliser i haven osv.), hvis man vil skabe en kontrast og noget dybde for huset.

 

Venstre: B542 laika, Strøjer tegl

Midten: RT542 Unika Apollon, Randers Tegl

Højre: 2.1.64 Limoux, Egernsund tegl

Venstre: B713 Silver Falcon, Strøjer Tegl

Midten: RT473 prima Bellagio, Randers Tegl

Højre: 2.7.80 Royal Class, Egernsund Tegl

MIT BEDSTE RÅD

Mit allerbedste råd må være: Kør ud i et eller flere nybyggerkvarterer og kig på mursten – og forelsker du dig i en mursten, så vær ikke bleg for at banke på og spørge hvad den hedder. De fleste nybyggere kender det præcise navn, og bliver egentlig blot smigrede over henvendelsen. Og spørg byggefirmaet om de kan give dig referencehuse på den eller de mursten, som du overvejer at vælge. Det skader ikke at se flere huse – og gerne i både regnvejr og solskin.

 

HVEM SIGER MAN KUN SKAL VÆLGE MURSTEN?

Du har også muligheden for at kombinere dine mursten med facadebeklædning. Det kunne fx være listevægge i træ. I de fleste tilfælde vil dette have en ekstra udgift, men hvis det betyder noget for dig, hvordan dit hus udtrykker sig, så giver denne type tilvalg ekstra meget personlighed til et hus.

Venstre: Billede lånt fra Menzer Kristensen Højre: Billede lånt fra Lasse Larsen

 

NÅR FUGEFARVEN PLUDSELIG OGSÅ ER VIGTIG

Når du har valgt din mursten vil du sikkert også blive spurgt om, om du ønsker en standardfuge (bakkemørtel) eller en funktionsmørtel (fx en farvet mørtel). Nogle byggefirmaer anvender kun én af de to, så her er der ikke meget at rafle om. Men vær opmærksom på, hvilken fugefarve der passer bedst til dine mursten. Hvis du ønsker et meget ensartet look, så skal du vælge en fuge der matcher dine sten. Ønsker du derimod kontrast og meget tydelige streger/linjer i husets facade, så skal du vælge en farve der er lysere eller mørkere end din mursten. På hjemmesiderne kan du ofte se, hvordan en sten ser ud med forskellige typer/farver fuge – men husk: Funktionsmørtel i farver har i de fleste tilfælde en meromkostning.

 

Her er den samme mursten vist med 3 forskellige fugefarver, der giver hvert sit udtryk.

Billedet helt til højre er standardmørtel (uden meromkostning).

 

Vi har valgt stenen ‘RT 473 Prima Bellagio’ fra Randers Tegl og en standardmørtel.

God fornøjelse!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Har du noget på hjerte eller et spørgsmål, så skriv en kommentar til indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VORES TERRASSEVALG & ILVA FAVORITTER